Skip to main content

Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από τα συμπτώματα των ινομυωμάτων αναβάλλουν τη θεραπεία τους επειδή πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Σε πολλές περιπτώσεις τα ινομυώματα μετά την εμμηνόπαυση συρρικνώνονται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται, όμως αυτό δε συμβαίνει πάντοτε. 

Η επίπτωση της εμμηνόπαυσης στα ινομυώματα

Εν μέρει τα ινομυώματα οφείλουν τη διόγκωσή τους στην ποσότητα των οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα της γυναίκας. Η αλλαγή των ορμονών που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σταματήσει την αύξηση του μεγέθους τους ή και να τα συρρικνώσει. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι αρκετό για να τα εξαφανίσει όλα μαζί.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γυναίκα που λαμβάνει ορμονική υποκατάσταση για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μάλλον θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα των ινομυωμάτων της.

Το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό. Κατά την εμμηνόπαυση δεν  είναι σίγουρο ότι όλα τα ινομυώματα θα συρρικνωθούν, αντίθετα μπορεί να συνεχίσουν να προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα. 

Συμπτώματα των ινομυωμάτων μετά την εμμηνόπαυση

Μερικά από τα συμπτώματα που αφορούν τα ινομυώματα και μπορεί να επιμένουν μετά την εμμηνόπαυση είναι:

  • Πόνος στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς παρόμοιος με τον πόνο της περιόδου. Ο πόνος μπορεί να είναι δυνατός και προέρχεται από τα ινομυώματα που πιέζουν το τοίχωμα της μήτρας και τα γειτονικά όργανα.
  • Συχνή και επείγουσα αίσθηση για ούρηση. Εάν τα ινομυώματα πιέζουν την ουροδόχο κύστη, δημιουργείται η αίσθηση της συχνής ούρησης.
  • Αίσθηση φουσκώματος της κοιλιάς. Ανάλογα με το μέγεθος των ινομυωμάτων, το κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να φαίνεται διογκωμένο, όπως στην εγκυμοσύνη.

Θεραπευτικές επιλογές

Πολλές από τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για τα συμπτωματικά ινομυώματα πριν την εμμηνόπαυση, παραμένουν και μετά την έναρξή της.

Μία από τις θεραπείες αυτές είναι και ο εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που γίνεται από τους Επεμβατικούς Ακτινολόγους. Με διάρκεια λιγότερη από μία ώρα, ο εμβολισμός των ινομυωμάτων πραγματοποιείται μέσα από μία μικρή τομή 2 χιλιοστών στην περιοχή του μηρού. Μέσα από αυτή την οπή, ο επεμβατικός ακτινολόγος καθοδηγεί πολύ λεπτούς σωλήνες που ονομάζονται καθετήρες στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα ινομυώματα. Μικροσκοπικά σφαιρίδια σαν τους κόκκους της άμμου ελευθερώνονται στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα ινομυώματα σταματώντας την αιμάτωσή τους με αποτέλεσμα τα ινομυώματα σε μερικές εβδομάδες να συρρικνωθούν.

Ο εμβολισμός των ινομυωμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία και ήπια νευροληπτοαναλγησία (μέθη) και η γυναίκα φεύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρει σε κάθε ασθενή, συνήθως όμως η γυναίκα επιστρέφει στις φυσιολογικές της δραστηριότητες μετά από 7-10 ημέρες.

Εάν μία γυναίκα υποφέρει από τα συμπτώματα των ινομυωμάτων, θα πρέπει να αναζητήσει και να υποβληθεί στην κατάλληλη για αυτήν θεραπεία. Αν και η εμμηνόπαυση βελτιώνει τα συμπτώματα των ινομυωμάτων σε πολλές γυναίκες, υπάρχουν και κάποιες που δε θα ανακουφιστούν και θα πρέπει να υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία.  Είναι καλό κάθε γυναίκα με συμπτώματα από τα ινομυώματα να συζητήσει με το γιατρό της για το πιθανό πλάνο θεραπείας της.

Close Menu