Skip to main content

Το να παίρνει η γυναίκα αποφάσεις για τη δική της υγεία, μπορεί να την κάνει να νοιώθει δυνατή και υπεύθυνη. ‘Όταν όμως θα πρέπει να συζητήσει την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με το γιατρό που θα κάνει την επέμβαση, μπορεί να αισθανθεί άβολα και δύσκολα. Με τόσες διαθέσιμες θεραπείες, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη για το δικό της σώμα.

Για να κάνει η γυναίκα τις δικές της συνειδητές επιλογές θα πρέπει προηγουμένως να έχει ενημερωθεί και να είναι έτοιμη να συζητήσει τις δυνατές θεραπευτικές επιλογές που έχει. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε συμβουλές που θα κάνουν τη συζήτηση με το γιατρό της πιο εύκολη και ουσιαστική: 

  1. Θα πρέπει η ίδια να ψάξει από αξιόπιστες πηγές τις θεραπείες που υπάρχουν πριν το ραντεβού, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τη συζήτηση με το γιατρό. Αν και το διαδίκτυο έχει πάρα πολλές αναξιόπιστες ιστοσελίδες, υπάρχουν και πολύ αξιόπιστες που μιλούν για τις σύγχρονες θεραπείες με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Από το uptodate.com (στα Αγγλικά που απευθύνεται σε γιατρούς) μέχρι την ελληνική el.wikipedia.org, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που παρουσιάζουν με επιστημονικά δεδομένα τις πιθανές θεραπείες των ινομυωμάτων.
  2. Μπορεί να καταγράψει τις ερωτήσεις και τις απορίες της πριν το ραντεβού. Δε χρειάζεται να φοβάται ότι θα ξεχάσει να ρωτήσει κάτι κατά τη συνάντηση με το γιατρό. Μπορεί να ξεκινήσει μία λίστα με οποιεσδήποτε ερωτήσεις και απορίες και να τη φέρει μαζί της στο ραντεβού της. Προετοιμασμένη όσο μπορεί, θα κάνει μια πιο ουσιαστική και πλήρη συζήτηση με το γιατρό της.
  3. Καλό είναι να καταγράψει όσο μπορεί με ακρίβεια τα συμπτώματά της. Ο γιατρός θα τη ρωτήσει για το πώς επηρεάζουν τα ινομυώματα την καθημερινότητά της. Έχοντας τη διάρκεια και τη βαρύτητά των συμπτωμάτων καταγεγραμμένες σε μία λίστα, θα βοηθήσει καλύτερα τη συζήτηση. Για παράδειγμα μπορεί να σημειώσει πότε κάποια συμπτώματα κορυφώνονται, εάν κάποια φάρμακα ή τροφές πυροδοτούν κάποια συμπτώματα, καθώς και τη συχνότητά τους.
  4. Μπορεί να θέλει να φέρει στο ραντεβού ένα οικείο της πρόσωπο. Ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και την αποφυγή του άγχους, συν το γεγονός ότι ένας ακόμη δικός της άνθρωπος ακούει τη συζήτηση. Ο άνθρωπος αυτός που η γυναίκα εμπιστεύεται, μπορεί και να ρωτήσει πράγματα που δεν τα είχε σκεφτεί η ίδια.
  5. Καλό είναι να κρατήσει σημειώσεις που μετά το ραντεβού θα τη βοηθήσουν να πάρει τις αποφάσεις της. Κάποιοι γιατροί επιτρέπουν και την ηχογράφηση της συζήτησης προκειμένου αργότερα η γυναίκα να την ξανακούσει με την ησυχία της και να αντιληφθεί πράγματα που δεν πρόσεξε προηγουμένως.

Είναι φυσικό η γυναίκα που υποφέρει από συμπτωματικά ινομυώματα να νοιώθει πιεσμένη και αγχωμένη, όμως υπάρχουν πολλές αξιόπιστες πηγές για να ενημερωθεί για τη θεραπεία της. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό υπάρχουν ομάδες υποστήριξης, βοήθειας και ενημέρωσης για τα ινομυώματα. 

Οι ιστοσελίδες

thewhitedressproject.org

britishfibroidtrust.org.uk

ask4ufe.com

προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση και βοήθεια στις γυναίκες που υποφέρουν από ινομυώματα και σχεδιάζουν τη θεραπεία τους.

Close Menu